ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

KASABA/KÖYLER



                       DÜZBAĞ (HELETE) KASABASI


     Düzbağ, Çağlayancerit ilçesine bağlı bir beldedir. Kahramanmaraş iline 117 km, Gölbaşı'na 22 km, Çağlayancerit ilçesine 17 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı verilerine göre 9.415 kişi belde merkezinde yaşamaktadır. Beldede 1200 hane vardır. 2008 ADNKS resmi verilerine göre kasabanın nüfusu 6,093 kişidir.
Düzbağ; Cumhuriyet, Karadağ ve Yeşiloba mahallerinden oluşmaktadır. Osmanlı 16. yüzyıl tahrir defterlerinde belde Göynük'e bağlı bir köy olarak Helete adıyla geçmektedir. Düzbağ'ın adı 1968 yılında belde yapılmasıyla beraber değiştirilmiştir.




BOZLAR KASABASI

Bozlar, Çağlayancerit ilçesine bağlı bir beldedir. Kahramanmaraş iline 90 km, Çağlayancerit ilçesine 22 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı verilerine göre 1.896 kişidir Bozlar; Bayırlı, Saray mahallerinden oluşmaktadır.

Bozlar Caglayancerit Ilcesi sinirlarindaki bir kasabadir. Yurt disina populasyona oranti bakimindan rekor seviyede goc vermis yerlesim birimlerinden bir tanesidir. Kasaba kulturunde cok onemli yer tutan yaylacilik son yillarda turistik bir faaliyete donusmus bulunmaktadir. Kasaba nufusu yaz aylarinda ulkenin ve dunyanin cesitli yerlerinde yasayan Bozlarlilarin akinina ugramaktadir. 2007 yili içerisinde cok amacli bir köy evi tamamlanmiştir (Avrupa'da yaşayan Saray Mahallesi halkınin ekonomik katkilariyla.)Bayırlı mahalesinin köy evinin inşaatı ise tamamlanarak 2008 yazında hizmete açılmistir.
Basta Kissik Vadisi olmak uzere dogal guzellikleri dikkat cekmektedir. Dokumacilik gibi yoresel el sanatlari butunuyle terkedilmistir. Hayvancilik buyuk olcude kan kaybetmis, tarimsal alan ise eski onemini surdurmektedir (kavak, şekerpancarı, buğday, domates). Kasabanin yas ortalamasi (genc nufusun ekonomik nedenlerle nufus ihrac etmesi nedeniyle) hizla yukselmektedir. Genc nufusun azalmasi etnografik ogelerin genc kusaklara aktarilmasini engellemektedir. Iwkoyi Kur (Kor Ibo) onemli bir yoresel halk ozani olarak yasamini Bozlar'da surdurmektedir. Kul Ahmet mahlası meşhur olan halk ozanı Ahmet Kartalkanat'ta buralıdır. Meşhur Seher Yeli türküsü bu ozanımıza aittir.

                                 SOĞUKPINAR  KÖYÜ


Soğukpınar Köyünün Nüfusu 817 olup,İlçeye uzaklığı 25 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 65 Km’dir. İlçenin batısında yer almaktadır. Köyün yolunun 12 km’si asfalt olup, diğer kısmı stabilizedir.  içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon mevcuttur. 3 İlköğretim okulu, 1 camisi bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.

ORUÇPINAR KÖYÜ


Oruçpınarı Köyünün Nüfusu 706 olup,İlçeye uzaklığı 25 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 55 Km’dir. İlçenin güneyinde yer almaktadır. Köyün yolunun 17 km’si asfalt olup, diğer kısmı stabilizedir.  İçme suyu şebekesi, elektrik ve telefon mevcuttur. 1 İlköğretim okulu, 1 camisi bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.

                                      KALE KÖYÜ

Kale Köyünün Nüfusu 711 olup,İlçeye uzaklığı 20 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 63 Km’dir. İlçenin batısında yer almaktadır. Köyün yolunun tamamı asfalttır. İçme suyu şebekesi, elektrik ve telefon mevcuttur. 2 İlköğretim okulu, 3 camisi bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.
                                KÜÇÜKCERİT KÖYÜ

Küçükcerit Köyünün Nüfusu 1784 olup,İlçeye uzaklığı 13 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 100 Km’dir. İlçenin kuzey doğusunda yer almaktadır. Köyün yolunun tamamı asfalt olup, içme suyu şebekesi,elektrik ve telefon mevcuttur. Sağlık evi mevcut olup, 1 ebe görev yapmaktadır. 1 İlköğretim okulu, 1 camisi bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır. Aksu suyunun çıkış yeri küçükcerit köyü sınırları içerisinde olup, güzel mesire yeri bulunmaktadır.


                                KÜÇÜKÜNGÜT KÖYÜ (MİLYANLI)

Küçüküngüt Köyünün Nüfusu 900 olup,İlçeye uzaklığı 25 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 95 Km’dir. İlçenin Güneydoğusunda yer almaktadır. Köyün yolunun tamamı  asfalttır.  içme suyu şebekesi, elektrik ve telefon mevcuttur. 1 İlköğretim okulu bulunmamaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık az seviyede yapılmaktadır.

                                 ZEYNEPUŞAĞI KÖYÜ

Zeynepuşağı Köyünün Nüfusu 124 olup,İlçeye uzaklığı 20 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 50 Km’dir. İlçenin güneyinde yer almaktadır. Köyün yolunun 15 km’si asfalt olup, diğer kısmı stabilizedir.  İçme suyu şebekesi, elektrik ve telefon mevcuttur. 1 İlköğretim okulu bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.
                               EMİRUŞAĞI KÖYÜ

Emiruşağı Köyünün Nüfusu 82 olup,İlçeye uzaklığı 17 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 43 Km’dir. İlçenin güneyinde yer almaktadır. Köyün yolunun tamamı asfalt olup, içme suyu şebekesi,elektrik ve telefon mevcuttur. İlköğretim okulu bulunmamaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.

                                 BOYLU (MERK) KÖYÜ

Boylu Köyünün Nüfusu 451 olup,İlçeye uzaklığı 9 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 50 Km’dir. İlçenin güney batısında yer almaktadır. Köyün yolunun tamamı asfalt olup, içme suyu şebekesi,elektrik ve telefon mevcuttur. Sağlık evi mevcut olup, sağlık personeli yoktur. 2 İlköğretim okulu, 2 camisi bulunmaktadır. Köyde tarım ve hayvancılık yeterli seviyede yapılmaktadır.
                                  BÖLÜKDAMLAR KÖYÜ

Bölükdamlar Köyünün Nüfusu 45 olup,İlçeye uzaklığı 24 km, Kahramanmaraş’a uzaklığı ise 50 Km’dir. İlçenin güneyinde yer almaktadır. Köyün yolunun 15 Km’si asfalt olup, diğer kısmı stabilizedir. İçme suyu şebekesi olmayıp, köy çeşmesi mevcuttur. Elektrik ve telefon mevcuttur. 1 İlköğretim okulu mevcut olup, ancak eğitim öğretim yapılmamaktadır. Öğrenciler taşımalı eğitimle eğitim yapmaktadır.  Köyde tarım yeterli seviyede, hayvancılık ise az seviyede yapılmaktadır.

NOT:Köylere ait bilgiler www.caglayancerit.gov.tr adresinden alınmıştır.