ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

19.08.2010

ZORKUN DERESİ BOĞAZ KANYONU


Zorkun Deresi Boğaz Kanyonu

Kanyon Nedir?

Bir akarsuyun kalkerli bir alanda oyarak oluşturduğu derin, dar boğaza veya dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere verilen addır. Başka bir ifade ile, Kanyon; güçlü ırmakların kireçli olmayan bölgelerde kazdıkları derin vadileri belirtir.Kanyonların kenarları çok sarp boğazlar biçiminde ortaya çıkar.Kayaların kenarları aşındırmaya karşı gösterdikleri dirence bağlı olarak çeşitli şekiller alır.Bunlar çıkıntılı bölümler, basamaklar ve düz etekler şeklindedir. Kanyonların dibinde alüvyonlu ve kumlu çökelti bulunmamaktadır. Çünkü çok dar olan su yatağında seller tarafından süpürülürler. Ülkemizdeki kanyonların en ünlüsü hepimizin bildiği Saklıkent kanyonudur. Fethiye civarında bulunan Saklıkent kanyonu kenarları yüksek derin bir vadi görünümündedir.

Elbette kanyonlar bu kuru tanımlamanın çok ötesinde doğa harikalarıdır.Yurtdışında çok uzun zamandır turistik değer taşıyan kanyonlar doğa harikalarıdır. Dünyadaki tipik kanyon örnekleri: Grand kanyonu, Antelope, Bryce, Colarado'daki (ABD) Büyük kanyon…Türkiyede ise Saklıkent, Güver kanyonu, Köprülü Kanyon, Çoruh Vadisi.  Kanyon tiplerine kireç taşı kanyonları ve deniz kanyonları da örnek verilebilir.

İlçemizin kuzeyinde bulunan Zorkun dersi vadisinin boğaz tabir ettiğimiz kısmı tam bir kanyon görünümünde doğa harikası bir yerdir. Say dediğimiz dağın zamanında ikiye bölünmesi sonucu oluşan bu kanyon çok bariz bir şekilde kendini göstermektedir. İlçenin ilk kurulduğu yede yer alan bu kanyon çok az su barındırmaktadır. Ancak sel sularının sık rastlandığı bu vadiden ilçe zaman zaman sel sularından nasibini almıştır. Kanyon içersinde sel sularının oluşturduğu derin su göletleri oluşmuştur. Halk arasında bu tür oluşumlara gümbürdek denmektedir. Eskiden bu kanyon Engizek obasına yaya ve hayvanla ulaşımı sağlayan tek geçitti. Kanyonun vadi kısmında eskiden ceviz ağaçları ve meyve bahçeleri vardı. Şimdilerde, birkaç ceviz ağacı ve yılgın dışında pek ağaca rastlanmaz. İlginçtir, bu kanyonun en tepe yerindeki kayalıklarda, ilçenin hiçbir yerinde yetişmeyen sadece o kayalık kısımda yetişen siyah incirden bahsetmemek olmaz. Kanyon  oldukça derin, dar  ve heybetli bir yapıya sahiptir. Kaya oluşumları çok farklılık göstermektedir. Turistik değer taşıyan bu kanyonumuzu tanıtmak turizm açısından gereklidir. Burası tam anlamıyla kanyon tabirine bire bir uymaktadır. Bu açıdan önemlidir.

      Aşağıda kanyonun resimlerini görebilirsiniz. Bu resimler her şeyi anlatmaktadır.
















































Not:Resimlerin bütün hakları Mehmet Bahçe'ye aittir. İsim belirtmeden kullanmak hakkaniyet olmaz. İsim belirterek kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: