ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

CEVİZİMİZ

            CEVİZ DİYARINA HOŞ GELDİNİZ



  Yöresel olarak GOZ diye de tabir edilen Çağlayancerit Cevizi Gerçekten farklı ve önemli bir üne sahiptir.

Cevizin çok önemli seviyelerde yetiştirilip önem verildiği K.Maraş bölgesi içersinde ceviz yoğunluğu bakımından Çağlayancerit çok önemli bir yer almaktadır. İlçe sahip olduğu ceviz potansiyeli ile adeta K.Maraş ın bir ceviz bahçesi konumundadır. Bu özelliği ilede Çağlayancerit halkının ekonomik hayatında Ceviz çok ama çok önemli bir konuma sahiptir. Bu yüzden ilçede ceviz ağaçları birer dumansız baca olarak kabul edilir öylecede kıymet verilir.

   Çağlayancerit ilçesi coğrafik olarak sahip olduğu konum itibariyle ceviz bölgesidir. Adeta ilçe cevizi için yaratılmış tüm şartlara sahiptir denilebilir. Bu da ilçe cevizlerinin kalite verim bakımından üstün özelliklere sahip olmasına neden olmuştur.

     Çağlayancerit ilçesi gürül gürül akan soğuk su kaynakları ile bu su havzaları arasında yer alan ceviz ağaçları ile su ve cevizin yeşilinin birleştiği bir cennet görünümündedir.


     Çağlayancerit ilçesi sahip olduğu bu ceviz varlığı ile ilçe bazında Türkiye içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. İlçede tohumdan yetişmiş ağaç sayının çok fazla olması bölgenin adeta bir ceviz ıslah merkezi olmasına neden olmuştur. Bu durumda ilçe cevizliğinin önemini dahada artırmış ve araştırıcıları dikkatini çekmiştir.
   
Ceviz ithalat işi ile uğraşanların verdiği bilgiye göre dünyada en hafif ceviz Maraş yöresine ait ceviz diyorlar. Kaliforniyadan, Şiliden, Türk Cumhuriyetlerinden tutunda dünyanın her yerinden ceviz ithal eden bu tacirler birebir bu işle uğraştıkları için bu kanatte varmışlardır. Ayrıca dünyanın en pahalı cevizi de bu yöernin cevizidir. Bizde iç olarak kilosu 20-25 TL iken, ithal cevizin kilosu 8-10 TL arası maliyetle yurda girmektedir. Bu kriter dahi Cevizimizin kalitesini anlatmaya yeter.
    Afrodizyak olarak Çağlayancerit cevizi harika bir üründür. Diğer cevizlerden bu yönü ile farklıdır

Çağlayancerit "KALAYCI"cevizi toprak ve iklim değişikliğinde hiçbir özelliğini kaybetmeyip ana vatanında verdiği verimi aynen korumaktadır. Hatta çok düşük rakımlarda dahi özelliklerini korumaktadır.Bu tecrübe ile sabittir.

CEVİZ HER DERDE DEVA

Araştırmacılar, ceviz ile beynin fiziki benzerliği üzerinde son yıllarda çok kafa yoruyor. Cevizdeki besinlerle, beynin ihtiyacı olan vitaminlerinbenzerliği de şaşırtıcı.Bir cevizi elinize alınca, en dışında bir yeşil kabuk, sonra tahta bir yapı, daha sonra ince bir zar ve en i çte de tartışmasız şekilde insanbeynini hatırlatan beyaz bir yapıyla karsılaşırız.Ceviz, dışındaki yeşil kabuğu ile kafa derisine, sert kabuğu ile kafatasına, içindeki zarı ile beyin zarına,asil meyvesi ile de beyine benzeyen harika bir gıdadır.Beynimizin küçültülmüş bir modeli olan cevizin meyveler arasında gümüş iyonu ihtiva eden tek meyve olması elbette harikadır. Fakat bu gümüş iyonuna, icra ettiği elektronik vazife açısından ihtiyaç duyan tek organın beyin olduğunu söylersek, sanırız bu muhteşem benzerlik ve mükemmel yaratılış karşısında tüylerimiz diken diken olmaktadır.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediğini ve yüksek kolesterolü düşürdüğünü söyledi.Prof. Dr. Turan Karadeniz, taze cevizde yüzde 5-6 oran ında C vitamini bulunduğunu belirterek, "Kuru ceviz bol miktarda C, B1, B2, A ve Evitaminlerini içermektedir" dedi.Cevizin mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığa iyi geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, "Cevizin sadecemeyvesi değil, kabukları ve yaprakları da bir çok rahatsızlık için kullanılmaktadır" dedi.Cevizin kanda zararlı kolesterol ün birikmesini önledi ğini, yüksek kolesterolü düşürdüğünü ifade eden Karadeniz, "Ceviz, damar tıkanıklığıve şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Mide gazını giderir.Grip ve nezleye iyi gelir. Öksürüğü keser. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir. Ceviz, vücudu soğuktan korumak için de yenir. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir. Zehirlenmelere ve zehre karşı etkilidir. Zindeleşmeyi sağlar" diye konuştu.Karadeniz, cevizin yapraklarından elde edilen juglon maddesinin eczacılıkta kan temizleyici ve kuvvet verici olarak kullanıldığını kaydederek, şöyle devam etti: " Şeker hastaları ceviz yaprağını kaynatıp içmelidir. Ceviz yaprağı ve kabukları kaynatılıp balla karıştırılarak içildiğinde kansızlığa iyi gelmekte, bu çay kanı temizlemekte, kalbi güçlendirmekte, ishali ve dizanteriyi kesmekte, sinir sistemini güçlendirmektedir. Ceviz meyvesi çocuklar ın gelişmesini hızlandırmaktadır.Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva ettiğinden,bebekten yaşlıya kadar herkes için ideal bir meyvedir ."Doğanın insanlara sunduğu en büyük nimetlerden biri olan cevizin, şekerden kolesterole kadar yararlarını okuduğunuzda şaşıracaksınız...***Cevizin faydaları saymakla bitmezYüksek kolesterolü düşüren ceviz, damar tıkanıklıklarını ve şeker hastalığı tedavisine yardımcı oluyor. İçerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi geliyor. Kötü kolesterolün düşmanı Cevizin, damar tıkanıklığı ve şeker hastalığının tedavisinde kullanılabileceğini söyleyen, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediğini ve yüksek kolesterolü düşürdüğünü söylüyor.

CEVİZ YAPRAĞINI KAYNATIN

Prof. Dr. Karadeniz, taze cevizde yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunduğunu belirterek, "Kuru ceviz bol miktarda C, B1, B2, A ve E vitaminlerini içermektedir" diyor. Prof. Dr. Karadeniz, şeker hastalarının ceviz yaprağını kaynatıp içmelerini öneriyor ve cevizin beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını da ihtiva ettiğini söylüyor.

VEREMDE TEDAVİYE DESTEK CEVİZİN,

Verem hastalığında hem besleyici hem de tedavi edici özellik gösterdiğini söyleyen uzmanlar, her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirtiyor. Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlıyor. Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açıyor. Mideyi kuvvetlendirip boğaz hastalıklarına iyi geliyor. Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler "Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal, antiviral, tümör engelleyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler, kan pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir, karaciğer fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum kolesterolünün azalmasını sağlar, bağışıklık fonksiyonları korur ve anormal antikor oluşumunun engeller. Yapılan son epidemiyolojik çalışmalar, sert kabuklu meyvelerin kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını azalttığını ve bu etkinin, yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ oranı, lif, meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir." yok oluyor.



ÇOCUKLARINIZA GÜNDE 3 ADET CEVİZ YEDİRİN

Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yayar Akça, insan vücudunda gümüşü kullanan tek organın beyin olduğunu belirterek, 'Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynuyor' dedi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Akça, bir programa katılmak için geldiği Bursa'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ceviz üretiminin istatistiklerde yer aldığının aksine 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti.Üretiminin az olması nedeniyle yüksek fiyatının da etkisiyle ceviz tüketiminin az olduğuna dikkati çeken Akça, böylesine önemli bir ürünün ülkedeki çocukların önemli bölümü tarafından tüketilemediğini bildirdi.

Akça, cevizin insan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliği zekayı geliştirmesi. Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar içerik olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.

GÜMÜŞ BEYİNDEKİ BİLGİ ALIŞVERİŞ HIZINI ARTIRIYOR

'Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığını' belirten Akça, 'Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye'deki cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye'de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararı yok' dedi.Akça, cevizin çocukların beslenmesine mutlaka girmesi gereken çok önemli bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'Sağlıklı ve zeki bir nesil için okullarda sadece süt değil çocukların ceviz, badem ve fındık tüketmesi de sağlanmalı. Bu, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah, bir ilköğretim çocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz içi yemeli. Bu tüketim badem ve fındık gibi ürünlerle desteklenmelidir.'

Yetişkinlerin ise günde 5 ceviz içi yemelerini öneren Akça, 'Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz. Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar' diye konuştu.
http://www.haber10.com/



BUNAMAYA KARŞI KORUYUCU

 Kalp hastalıklatına karşı koruyucu olduğu bilinen cevizin bir faydası daha ortaya çıktı.

Bilim adamları, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu bilinen cevizin, bunamaya karşı da koruyucu olabileceğini ortaya koydu.

İtalyan La Stampa gazetesinde yayımlanan habere göre, Hintli doktor Abba Chauhan'ın New York Enstitüsünden bilim adamlarıyla birlikte yaptığı araştırmada, ceviz türü kuruyemişlerin içerdiği vitaminlerin, antioksidanların ve yağ asitlerinin bunama riskini azaltmak ve Alzheimer hastalığının gelişim sürecini yavaşlatmakta etkili olabileceği gözlemlendi.

Bunama belirtisi gösteren fareler üzerinde yapılan testlerde, cevizle beslenen farelerdeki beyin faaliyetlerinin diğerlerine nazaran düzelme gösterdiğini gözlemleyen bilim adamları, kuruyemiş verilmeyen hayvanlar da ise belirtilerin her geçen gün arttığını tespit etti.

Cevizin antioksidanlar ve omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğuna dikkati çeken bilim adamları, buna karşın araştırmanın hayvanlar üzerinde yapıldığını, bu nedenle sonuçları konusunda kesin konuşmanın mümkün olmadığını da vurguladı.

                                      CEVİZ VE OYMACILIK

Kahramanmaraş’ta en eski sanatlardan birisi “ağaç oyma sanatı”dır. Oymacılığın en önemli hammaddesi ceviz ağacıdır. Üretimi yapılan oyma eşyaların %80’ni ceviz oluşturmaktadır. Bu hammadelerden mamul oyma çeyiz sandığı, şifreli mücevher kutusu, cemekan, sandalye, sehpa takımı, tepsi, tavla aynalık ve isimlikler ülkenin her yerine pazarlanmaktadır. Bununla birlikte, sandıklar Ege Bölgesi illerine, şifreli mücevher kutuları ise İncirlik Amerikan Hava Üssü’ne, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya pazarlanmaktadır.

Kahramanmaraş’ta yılda ortalama 5.000 adet çeyiz sandığı, 5.000 adet şifreli mücevher kutusu, 2.000 adet cemekan ve çok miktarda sandalye, tepsi, aynalık, sehpa takımı ve isimlik üretimi gerçekleştirilmektedir. Oyma eşyaların üretim süreci oldukça uzun bir zamana yayılmaktadır. Hammaddelerin hızarda istenen ebatlarda biçilmesinden sonra elde edilen tahtalar monte edilir. Daha sonra bu ürünlerin üzerine motifler kalıplar vasıtasıyla çizilir. Motiflerin çizilmesiyle esas oyma işi aşamasına gelinir. Oyma makinesi aracılığı ile çizilen motifler işlenir. Motifteki boşluklara çekiçle kabartma yapılır. Motifin kendisine ise oluklu kesici kalemler ile kabartma verilir. Perdah ve zımpara yapıldıktan sonra daha sonra dolgu verniği ve onun üzerine parlak vernik yapılmak suretiyle oyma eşya tamamlanmış olur

Kahramanmaraş’ta en önemli oyma sanatlarından birisi de minberdir. Hammaddesinin tamamı ceviz ağacı olan minberin en önemli özelliği, güneş görmeden gölgede kurutulan ağaçlardan imal edilmesidir. Böylece kurtlanma da önlenmektedir. Türkiye’de sadece 3-5 sanatkar tarafından icra edilen bu sektördeki diğer ürünleri ise mihrap, vaiz kürsüsü, müezzin mahfeli, balkan (kadın mahfeli) gibi ürünlerdir.

Ülkenin her köşesine pazarlanan bu ürünler yurtdışında da ilgi gösterilen bir niteliğe sahiptir. Tamamen emek ürünü olan minber ve diğer ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlama konusunda etkinlik kazanılabilmesi için özellikle tanıtıma öncelik verilmesi gerekmektedir.







































Tıkla, Konuyla İlgili   Çağlayancerit Cevizinin Tanıtımında Festival ve .....

Tıkla, Konuyla İlgili  Cevizden Mamul Yiyecekler

Tıkla, Konuyla İlgili  Cevzi Farklı Kılan

Tıkla, Konuyla İlgili  Ceviz Fotoğrafları