ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

13.11.2012

"ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ"

Güzel  bir yazı Linke tıkla oku

https://www.kanal46.com/dogal-guzelliklerin-baskenti-caglayancerit-ilcesi-ve-serin-su-kaynagi

Çağlayancerit 5.Ceviz ve Kültür Festivali
30 Eylül 1 Ekim 2017 Tarihinde büyük bir coşkuyla yapıldı.
"Her ceviz Çağlayancerit Cevizi değildir"


Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde 5. Ceviz Festivali "Her ceviz Çağlayancerit Cevizi değildir" sılagonu ile yapıldı.Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, Milletvekilleri  daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. En güzel cevizi seçmede zorlanan jüri, zaman zaman üreticilerden yardım isteyerek en güzel cevizi yetiştiren 20 çiftçiyi belirledi.        
 İlçe Tarım Müdürü , Çağlayancerit’teki çiftcilerin iyi bir eğitimden geçtiği takdirde dünyanın sayılı cevizlerini yetiştireceklerini ifade etti. Belediye Başkanı Uzeyir Kızılseki, iç doluluk oranı ile piyasada bulunan en iyi cevizin bu dağ başındaki ilçede yetiştiğini belirterek "Cevizimizle gurur duyuyorum." dedi. Çalışkan kişilerde zaman ve mekan sıkıntısı olmaması gerektiğini belirten Kızılseki, en az ömrü 400-500 yıl olan ceviz ağaçlarının Çağlayancerit’te genç bir yapıya sahip olduğunu belirtti.         
En güzel cevizi yetiştirenlere ödüllerini verildi, Çağlayancerit cevizinin ihraç noktasına geldiğini belirtti. Ödül töreninden sonra sanatçı Bengü gibi bir çok sanatçı sahne aldı.
Mehmet Bahçe



"ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ" MARKALAŞTI
Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği kaz tiridini, Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı ise yörede üretilen cevizin "Çağlayancerit Cevizi" olarak markalaşması için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na yaptığı tescil talepleri, Resmi Gazete'de yayınlandı. "Samsun Kaz Tiridi" ve "Çağlayancerit Cevizi" tescil başvurularına 6 ay içinde itiraz yapılmazsa, ürünler bu isimlerle markalaşacak. ANKARA (ANKA) - Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği'nin kaz tiridini "Samsun Kaz Tiridi", Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı'nın ise yörede üretilen cevizin "Çağlayancerit Cevizi" olarak markalaşması için Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na yaptığı tescil talepleri, Resmi Gazete'de yayınlandı. "Samsun Kaz Tiridi" ve "Çağlayancerit Cevizi" için yapılan tescil başvurularına 6 ay içinde itiraz yapılmazsa, ürünler bu isimlerle markalaşacak.

TPE'nin 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gereği Coğrafi İşaretlerin Korunmasına İlişkin tescil talebi ilanları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı, 21 Aralık 2011'de Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit Merkez İlçesi, Boylu Köyü, Bölükdamlar Köyü, Emiruşağı Köyü, Kale Köyü, Küçükcerit Köyü, Soğukpınar Köyü, Oruçpınar Köyü, Zeynep Uşağı Köyü, Küçüküngüt Köyü, Bozlar ve Helete Beldesi'nde üretilen cevizi için TPE'ye markalaşma başvurusunda bulundu. "Çağlayancerit Cevizi" isminin alınması için yapılan başvuruda, Çağlayancerit İlçesi'nin yerli cevizinin, dolgun gövdeli, ekstra irilikte, açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı ceviz olduğuna dikkat çekildi. Başvuruda, markalaşma başvurusu yapılan cevizin özellikleri şöyle ifade edildi:

"Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksek. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşiyor. Çağlayancerit Cevizi'nde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadar. Yaprak Dökümü Kasım ve Aralık ayında gerçekleşiyor. Ceviz bin 100 - bin 500 rakımda yetişiyor. Kuru kabuklu meyve olarak ağaç başına 60 - 65 kilo ceviz elde ediliyor. Meyve ağırlığı 15 - 16 gram, iç rengi açık sarı (beyaz), kabuk kalınlığı 1-1.10 milim, hasat tarihi 10 Eylül -1 Ekim, yetiştirilme olarak tavsiye edilen rakım aralığı 750 - bin 500 metre."

-COĞRAFİ İŞARETE UYGUNLUK KONTROLÜ YAPILACAK-
Çağlayancerit Cevizi'nin coğrafi işarete uygunluğunun kontrolü, tat ve koku özelliklerinin bilimsel olarak belirlenmesinde bir duyusal analiz yöntemi olan Lezzet Profili Analizi (LPA) tekniği kullanılacak. LPA, bir lezzet bileşeninin nitel ve nicel özelliklerinin tanımlayıcı değerlendirme tekniği ile ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayan bir duyusal değerlendirme yöntemi olacak.

Hiç yorum yok: