ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

13.08.2010

FOTOĞRAFLARLA AKSU GÖZÜ



                         
Su gözleri, ağlayan gözlerden kinaye ve göz kadar hasas ve kıymetli olan  dağların ağlayan gözleri gibidir. Dağlar ağlar biz güleriz. Bu su başlarında dinlenir, bu soğuk sulardan kana kana içeriz. Hayatımızın olmazsa olmazı su kaynaklarımıza gözümüz gibi bakmalıyız.

Aksu gözü, Küçükcerit Köyü'nün doğusundan yeryüzüne çıkan buz gibi suyu ve büyüleyici doğal yapısı ile
harika bir yerdir. İnsanların en güzel dinlenme yeri olan su başlarından biridir. Sakinliği ve sessizliği bozan sadece çağlayarak akan su sesidir.



Aksu çayı, heybetli bir kayanın hemen altından yeryüzüne çıkar. Suyun doğduğu dağa bakınca şapkanız başınızdan düşer.


Aksu Gözü önüne çekilen yaklaşık 4 metrelik bir setin üstünden bir şelalaleye dönüşür.


Buz gibi su yokuş aşağı hızla ve köpük köpük akar gider.İnsanlar bu güzel manzarayı ebedileştirmek için deklanşöre basar.


Doğal yapı bu köpük köpük su ile süslenir.


Doğaya; kurda kuşa, çiçeğe, böceğe, ağaca hayat veren bu su doğa ile arkadaştır ve doğanın canıdır.


Üç tarafı yüksek dağlarla çevrili Aksu Gözü bir vadi içerisinde bir kanyon görünümünde sizi sıkıca sarar.



Ulaşım olarak, küçükcerit köyünden ve doğu taraf düzbağ yolundan iki girişi olan Aksu Gözü'ne araçla gitmek oldukça kolay.


Aksu gözü piknik ve mesire alanı olarak gidilecek bir yer mi? derseniz evet deriz. Ancak yetersiz ve bu haliyle kullanılması oldukça zor bir yer. Neden mi? Bir kere gözün çevresi özel mülkiyete ait bir yer. Buranın sahipleri gözün başını tutmuşlar. Piknik yapmak isterseniz para vereceksiniz yada derme çatma basit bir şekilde yapılan; lokantamı çayhanemi ne olduğu belli olmayan işyerlerine otutmak zorundasınız.Çevre düzenlemesi yapılmamış. Halka çokta açık bir yer değil. Piknik yerleri oldukça pis kokuyor ve bakımsız. İnsanlar kaya diplerine ve çalı diplerine pislemişler ve bu koku sizi bu muhteşem yerden  kaçırıyor. Yerlerde oturmak oldukça zor, altınızdan taşlar    batıyor. Lokanta ve çayhanelerde bira gibi alkollü içecekler tüketiliyor. Denetimden uzak bu yerde gıda maddelerinin, bilhassa etin temini ve satışı nasıl yapılıyor bilinmiyor.Bira ve içki şişeleri ve diğer çöpler çevreyi kirletiyor. Biz gittik rahat edemedik. Buradan yetkililere duyurulur. Bu muhteşem yerin bu halde olması ve insanların suyu kutsal sayması nedeniyle su başlarında alköllü içki tüketimi ve insanların bu büyük nimete saygısızca davranışları bu niğmetin bir gün elimizden alaınacağını hatırlatır.




Aksu Çayı sadece içme ve temizlik için kullanımı yanında başka amaçlar içinde kullanılmış ve kullanılıyor. Önceleri burada su değirmeni varmış. Suyun gücünden faydalanılmış. Bu eski değirmenden kalan bazı yapı kalıntıları buraya başka bir hava katıyor. Ağaç olukları, oluklara götürülen taş arklar, yerinde bırakılmış değirmen taşları gibi şeyler. Çayın şağılarında halen çalışan bir su değirmeni mevcut. Suyun gücünden faydalanılması ile ilgili bir proje üzerinde çalışıldığını da bilyoruz.

Ağaç oluklar oldukça otantik.


Oluktan hızla akan bu su bir zamanlar değirmen taşlarını döndürüyordu. Şimdilerde ise suyun güzcü elektirk enerjisine dönüşüp yine değirmen taşlarını döndürmektedir.Pazarcık ilçesine kadar uzanan aksu çayı sulama ve içme suyu olarak önmeli bir yere sahiptir. Kartalkaya barajını besleyen aksu çayı G.Antep'e kadar kullanılmaktadır. Doğal alablık barındıran bu suyun herşeyimiz gibi öksüz ve sahipsiz oluşu bizi üzüyor.



Herşeye rağmen gidip gezilmesi gereken bir yer. Kesinlikle gidilmeli ve o büyülü hava yaşanmalı. Piknik yapmasanızda mutlaka gezmeli ve görmelisiniz.Dağların akan göz yaşlarını kurutmayalım.Sonra bizler ağlarız.

Mehmet Bahçe
Mali Müşavir

Hiç yorum yok: