ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

10.09.2015

Çağlayancerit'te Fidan Yetiştirciliğinde bir İlk


"Çağlayancerit Cevizi" İklim ve doğa koşullarının  uygun olması sebebiyle dünyada başka emsali olmayan bir ceviz türüdür. Çağlayancerit ekonomisi için birincil bir yere sahiptir. Bilhassa yörede KALAYCI adıyla bilinen aşılı türü, milli çeşit listesine Maraş 18 adıyla geçmiştir. "Çağlayancerit Cevizi" ismiyle patenti alınmış marka bir cevizdir. Ceviz yetiştiricileri yurt içinde ve yurt dışında bu türün fidanına ilgi duymaktadır..

Mehmet Bahçe adlı vatandaş, Çağlayancerit cevizini tanıtma ve halkın dikkatini çekme adına 2011 yılında Tüplü ve açık kök fidan yetiştiriciliğine bu kadar geniş çapta bir ilk olarak başladı. Üç dönümlük bir alanda 20.000 fidan yetiştirdi. Beklediği cevize olan ilgi ve alakayı gördü ve amacına ulaştı. Çağlayancerit'liler cevizcilik bilincinde bir hayli mesafe kat ettiler. Yurdun her yerinden oldukça iyi talep geliyor. Halkımızın bu konuya daha çok eğilmelerini arzu ediyor.

Çağlayancerit ekonomisi için önemli bir yere sahip ceviz ve ceviz fidanı yetiştiriciliğine yerel yönetimlerde katkı sağlamakta, Ceviz festivalleri düzenlenerek halkı bilinçlendirme ve ceviz tanıtımını yapmaktadırlar. Aşı yapma kursları düzenlenmektedir.Bu yeterli değildir. Daha çok ilgilenmek gerekiyor.

Mehmet Bahçe ticari amaçtan çok cevize dikkat çekme adına yaptığı fidan üretimini tavsiye etmektedir. Usulüne uygun ve ciddi girişimcilerin yüzünü güldüreceğinden emindir. Ceviz Fidancılığı konusunda tecrübesi ve bilgi birikimi ile halkımıza danışmanlık hizmetine hazırdır.

Mehmet Bahçe'nin halkımızdan isteği, ceviz ve bağ dışında başka ürünlere müsait olmayan tüm alanlara ceviz dikilmesini tavsiye etmektedir. Bu tür alanlar hala bir hayli çoktur. 100-150 yıl gibi bir ömre sahip ceviz ağacı ve meyvesi gıda ve mobilya sanayinin önemli bir unsurudur. Yetiştirmesi kolay, ürününün hasadı  ve saklaması kolay, kazancı bol bir üründür.Daha çok ceviz fidanı yetiştirelim.
Editör

Hiç yorum yok: