ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

7.08.2010

TEK BAŞINA ORMAN


Çağlayancerit adeta saklı bir cennet. Gezdikçe bir çok harika güzellikleri keşfediyorsunuz. Yöresel adıyla Kamalak genel adıyla sedir ağacı dağlarımızda yetişen istisna ağaçlardan biridir. Bulunduğu ortama girdiğinizde o muhteşem heybeti ve ciğerlerinizin bayram ettiği o reçine kokusuyla büyülenmemek elde değil.


Öksüzdağı eteklerinde Teslimeler'in yurdunda bulunan yukarıda resmini gördüğünüz kamalak adeta tek başına bir orman. Öylesine heybetli bir büyüklüğüe sahip ki etkilenmemek elde değil. Bu ulu ve yaşlı ağacı sahiplenip bu günlere gelmesini sağlayan insanlarımıza müteşekkiriz.

Ormanın içerisinde tek başına bu ev; biraz gizemli, hafif ürpertici ve metruk haliyle gerçekten ilginç bir haldedir. İki odadan ibaret bu evin içerisinde puharalı bir ocak var ve ev loş haliyle biraz irkiltici. Rüzgarın kamalak dallarına hışırtılı bir ses vermesi sizi yalnızlığın en derinine götürmekte ve içerinizde korku karışımı bir his uyandırmaktadır. Bir kuşun ev girişine yaptığı çamurdan yuvanın içerisinde kuşun küçük delikten size bakması sizi biraz daha korkutuyor. Buraya yalnız giderseniz, korku ve gizemi birlikte yaşarsınız.

Bu ağaçları sahiplenip koruyanlar, bunun ödülü olarak bu ağaçtan evin merteğini, döşemesini, bacasını, balkonunu, hayvan yemleme teknesini, boyunduruğunu, odununu ve daha bir çok şeyi bu ağaçtan faydalanarak yapmışlar ve hayatlarını idame ettirmişler.

Evden kamalak ağacına köprü

Bu yazı içerisinde göreceğiniz resimler bu ulu ağacın bir insan hayatında ne büyük yeri olduğunu göstermesi açısından manidardır. Hayvanına dalını, ocağına odununu, ciğerlerine kokusunu çeken bu insanlar aynı zamanda bu ağaca zarar vermeden faydalanmışlardır.

Bu içi boş kamalak ağacı tüm olarak içi oyulmuş ve baca olarak kullanılmıştır.(çöde)

Evin balkonunda kullanılan bu yekpare ağaç kamalaktan çıkma.(tap)

Eve verilen direkler  ve üstüne atılan ağaçlar kamalaktan imal.(Mertek)

Bu yekpare parça kamalaktan

Hayvan yemleme teknesi kamalaktan



Kamalak kozalağı


Boyunduruk


                                                                     loğ (kamalaktan)

Resimleri Büyük görmek için üzerine tıklayınız.

Mehmet Bahçe
Mali Müşavir

Hiç yorum yok: