ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ DÜNYADA 1 NUMARA
-----------

28.05.2011

CEVİZ HEYKELİ

Tasarlanmış Örnek Resim
Hemen hemen her yörenin kendine özgü sembol olmuş bir öğesi vardır. Mesela, Kahramanmaraş deyince aklımıza hemen Maraş Dondurması gelir. G.Antep deyince baklavası, Ş.Urfa deyince isotu, Malatya deyince Kaysısı, Van deyince kedisi, Adana deyince kebabı, Sivas deyince kangal köpeği, Tarsus deyince üzümü, Denizli deyince horozu ve Çağlayancerit deyince CEVİZi aklımıza gelir ve bu öğeler o yöreyi temsil eder.

Bu öğeler zamanla görsel yapıtlara dönüştürülmüş (Spektaküler Şehir Heykelleri) olup şehrin girişine yada şehrin merkezi yerdeki kavşak göbeklerine dikilerek sembolleştirilmişlerdir. Mesela, Malatya’da devasa kayısı heykelini, Vand’da kedi heykelini, Tarsus’da üzüm yapıtını, denizli’de  şehrin merkezinde Horoz heykelini görürüsünüz. Bu materyaller bu yörenin öne çıkan en önemli öğeleridir. Bunlarla anılırlar. Bu görseller insan bilinci altına yerleşir ve bir daha çıkmaz.

Çağlayancerit ilçemiz cevizi ile öne çıkmış bir yöredir. Cevizimiz gerçekten haklı bir üne sahiptir. Bu ünü fazlası ile hak etmektedir. Öncelikle Çağlayancerit “ Kalaycı” cevizinin Çağlayancerit’te ait olduğunu  tescil ettirmek gerekir. Bu cevizi başka bir il veya ilçe yada köy kendi adına tescil ettirebilir. Bu da ilçemiz adına önemli bir kayıp olur. Cevizimizi daha iyi tanıtma, bilinç altına yerleştirme ve  bizimle özdeşleştirme adına ilçenin girişine yada ilçenin merkezi bir yerine devasa bir ceviz heykeli dikilmesi gerçekten çok faydalı bir iş olacaktır. İlçeye gelen yabancılar öncelikle bu görsel (Spektaküler) sayesinde ilk aklında kalacak şey cevizimiz olacaktır. Bunu ilgililerden talep ediyoruz. Bunun yeri ilçenin girişinde Devlet hastanesine çıkan rampanın başı olabilir.Yolun iki tarafından uzatılacak kantarmanın başına ceviz figürü ve “Çağlayancerite Hoş Geldiniz” yazısı ile tamamlanabilir.Yada belediyenin önünde bir kaide üzerinde bir ceviz heykeli olabilir.Belediyenin de sembolü yalnızca bir ceviz figürü olabilir. Bu benim hayalim. Daha güzel düşüncelerde olabilir.

Biz sahip çıkarsak Çağlayancerit gelişecek, ilerleyecek ve yaşanabilir bir vaziyet alacaktır. İlçemize ve cevizimize sahip çıkalım. Varlığımız bizi biz yapan değerlerdir.


Mehmet Bahçe
 Mali Müşavir

Hiç yorum yok: